Nicu Stefanuta

Nicu Ștefănuță, a TE európai parlamenti képviselőd

Rólam

Nicu Ștefănuță vagyok, egy elkötelezett európai parlamenti képviselő, aki az európai polgárok életének pozitív megváltoztatása érdekében küzd. Büszkén töltök be több szerepet az Európai Parlamentben: az Európai Unió 2023-as költségvetésének főelőadójaként felügyeltem a pénzügyi források hatékony kezelését. A Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági (ENVI) Bizottságban pedig lelkesen igyekszem az európai erőforrásokat Romániába juttatni, az egészségügyet előmozdítani és a környezetet védeni.

Részt veszek az klímaváltozás elleni küzdelemben, támogatom az Európai Zöld Megállapodást és a megújuló energiaforrások használatát. Az Amerikai Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség alelnökeként a transzatlanti kapcsolatok megerősítésére törekszünk a stabilitás érdekében. A Georgetowni Egyetemen és a Bécsi Diplomáciai Akadémián folytatott közgazdasági és nemzetközi kapcsolatok terén végzett tanulmányaim, valamint az európai intézményekben szerzett több mint 16 éves tapasztalatom segít a mai társadalomi kihívások kezelésében.

Nicu Stefanuta

Kötelezettségek

Környezet
Az első romániai zöld képviselő.
A Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonságiBizottság (ENVI) tagja.
Külügyek
Az Amerikai Egyesült Államokkal való kapcsolatokért felelősküldöttség alelnöke (D-US).
Helyettesítő a Külügyi Bizottságban (AFET).
Költségvetés
A Költségvetési Bizottság (BUDG) tagja.
Az Európai Unió költségvetésének főelőadója (2023).
Egészségügy
Koordinátor a Rákos Megbetegedések Elleni Különbizottságban (BECA).
Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonságiBizottság tagja (ENVI).

Egy másfajta politika

Körülnézek, és a nacionalista áramlat felemelkedését látom. Olyan tribünöket látok, akik dühhel tüzelt beszédeikkel szédítenek el. El akarják hihetni veletek, hogy valaki ártani akar nektek, hogy,Európa ellenetek van.

Én az ilyen politikusok szöges ellentéte vagyok. Ez akarok lenni minden nap: aki tesz a közért, nem az, aki szónokol. Nem olyan politikus akarok lenni, aki bohócot csinál magából, hanem egy olyan ember, aki épít, érted dolgozik, és eredményeket tud felmutatni.

O politica altfel

Mă uit în jur și văd creșterea curentului naționalist. Văd tribuni care vă amețesc cu discursuri pline de furie. Ei vă vând ideea că cineva vă vrea răul. Că este vorba de ei contra noi, de Europa împotriva voastră.

Eu sunt antiteza acestui tip de politician. Asta îmi doresc să fiu în fiecare zi. Sunt omul care face, nu care zice. Nu vreau să fiu politician bufon, ci un constructor, un lucrător pentru voi, un om care dă rezultate.

Egy másfajta politika

Körülnézek, és látom a nacionalista áramlat felemelkedését.Olyan tribunusokat látok, akik elszédítenek dühvel tüzeltbeszédeikkel. Elakarják hihetni veletek, hogy valaki ártani akar,hogy ők vannak ellenünk, Európa ellenetek.

Én az ilyen politikusok szöges ellentéte vagyok. Ez akarok lenniminden nap, aki tesz, nem az aki szónokol. Nem olyan politikusakarok lenni, aki bohócot csinál magából, hanem egy olyan ember,aki épít, érted dolgozik, és eredményeket hoz.

Teljesítmények

I. év

A 2019. májusi választások után az a megtiszteltetés ért, hogy Európai Parlamenti képviselő legyek. Ezt Nektek köszönhetem, azoknak, akik egy valóban európai szellemiségű Romániát szeretnétek. Hihetetlen lehetőség számunkra az, hogy egy jobb életszínvonal elérésének érdekében részesei lehetünk Európa közös jövőjének. Számomra elengedhetetlen az, hogy közel legyek az emberekhez, meghallgassam őket és tájékoztassam őket munkámról. Hiszem, hogy az igazság és a szakértelem olyan alapelvek, amelyek túl régóta hiányoznak a román politikai életből. Ezért, egy évvel mandátumom kezdete után, őszinte képet szeretnék nyújtani az Európai Parlamentben végzett munkámról.

Módosítások és tárgyalások révén sikerült elérnem, hogy 750 millió euró helyett 1,9 milliárd eurót kapjanak a szénbányászattól függő régióink, mint például Gorj és Vajdahunyad megye.

Támogattam a zöld átmenetet szolgáló intézkedéseket, etikusan megszerezve a kritikus nyersanyagokat és az elektronikus -hulladékok újrahasznosítása.

35 millió eurót biztosítottam technikai segítségnyújtásra és 25%-os támogatást az alulfejlett régiók számára a Közszektor-hitelezési Rendszer keretén belül.

A »Love is not tourism« kampányban rávilágítottunk arra, hogy a járvány nem csupán a nyaralások elmaradását jelentette, hanem azt is, hogy a szeretteinktől több mint egy évig el kellett szakadnunk.

II. év

Mandátumom második évét egy példátlan válság jellemezte, amelyet lehetőségként éltem meg arra való tekintettel, hogy bebizonyítsam politikai karakteremet és probléma megoldási képességeimet. A világjárvány kihívásaival szemben továbbra is támogattam a romániai állampolgárok európai jogait és az Európai Zöld Megállapodást, mivel azt nem csupán környezetvédelmi stratégiának, hanem a romániai gazdaság és társadalom jövőjének alapvető irányvonalának tekintettem.

Módosító javaslatokat nyújtottam be az európai egészségügyi és katasztrófaelhárítási készletek létrehozására irányuló erőfeszítések összehangolása, biztosítva a gyors európa-szintű reakciót.

Módosító javaslatokat dolgoztam ki a határon átnyúló és idénymunkások gazdasági tevékenységének megkönnyítése érdekében az EU COVID-19 igazolás révén.

Részt vettem a költségvetés módosításainak kidolgozásában, ami lehetővé tette a COVID-19 tesztelés költségeinek részleges finanszírozása a Sürgősségi Támogatási Alapon keresztül.

Határozottan támogattam az Európai Zöld Megállapodást, a romániai fenntartható gazdaság elérése érdekében.

III. év

Mandátumom harmadik éve egy veszélyes fordulópontnál talált bennünket: a világjárvány folytatódása mellett 2022. február 24-én Oroszország illegális, embertelen és indokolatlan inváziót indított Ukrajna ellen. Ez az agresszió háborút eredményezett Románia határának közelében, súlyos energiaválságot és hatalmas humanitárius válságot okozva ezáltal. Emberek milliói menekültek el a háború elől, és Európában, köztük Romániában kerestek menedéket.

Segítettem olyan intézkedések kidolgozásában, amelyek által csökkent a szegény és gazdag országok között fennálló egyenlőtlenségek a rákszűrések, a gyógyszeres kezelések, valamint a rákban szenvedő emberek kezelése terén.

Hozzájárultam az európai erdő- és környezetvédelmi szabályok meghatározásához, valamint a határ menti szén-dioxid-adóztatással kapcsolatos dossziéhoz.

Segítettem az ukrán menekülteket és a kárpátaljai román közösségeket, a roamingdíjak eltörlését és az Oroszország elleni szigorúbb szankciókat szorgalmaztam.

Az egészségügyi kérdések tekintetében való aktivitás és befolyás alapján az Európai Parlamentben a 7. helyet, a román delegációban az 1. helyet foglaltam el.

IV. év

„Most, a negyedik évben tettünk egy Európa és Románia számára is egyaránt fontos nagy lépést: tárgyaltam az egész Európai Unió költségvetéséről, és nagy változásokat eszközöltem annak érdekében, hogy emberek millióinak életét tegyem jóvá. Nemzetek sorsa függött ezektől a tárgyalásoktól, és biztosíthat lak Titeket, hogy éreztem, milyen teher nehezedik rám és a csapatomra ezeknek a döntéseknek a következményeként. Az a tény, hogy ezt a szerepet kaptam, a politikai érettség és fejlődés szimbóluma, és egyben az eddigi munkámba vetett bizalom jele is. Negyedik hivatali évem a komoly tettek, a valódi politika, a nagypolitika éve volt.

A Laura Codruța Kövesi vezette Európai Ügyészség költségvetéséhez 2,5 millió euróval többet juttattam, ami által 20 ügynököt alkalmaznak állandó korrupcióellenes ügyészként.

Egyértelműbb nyomonkövethetőségi szabályokat szorgalmaztam, hogy az EU-ban értékesített termékek ne származhassanak erdőirtásos területekről.

Sikerült 1,7 milliárd euróról 5,1 milliárd euróra növelnem az EU4Health (EU az egészségügyért) program költségvetését.

Összesen 1 milliárd eurót különítettem el az energiaválságra, a Moldáv Köztársaság és Ukrajna támogatására, az Európai Ügyészségnek és az Erasmus+ program számára.

Contribuie la misiunea primului europarlamentar verde roman!

Doneaza